Interviu cu Richard Stallman la Nașul TV

stallman

Războiul împotriva “sharing”-ului ar trebui abolit, iar informațiile trebuie să circule liber pe internet, a declarat Richard Stallman, fondatorul proiectului GNU și al Free Software Foundation, în exclusivitate la Nașul Tv, în cadrul emisiunii By Alexa.

“Să împarți este bine. Ar trebui să împărțiți muzică, fișiere video sau cărți cu prietenii voștri. Dar totul este proiectat să vă oprească, indiferent că este o tehnologie pervertită, care o are software-ul proprietar hardware-ul există, dar pentru a-l activa e nevoie de asemenea de software proprietar, și uneori implementează “cătușe digitale” doar în software. De aceea ar trebui să insistați pentru software liber, ca să scăpați de aceste funcții malefice”.

“Trebuie să abolim războiul împotriva ‘sharing’-ului, să îl legalizăm și să interzicem ‘cătușele digitale’, și toate funcțiile malițioase și perverse care sunt făcute să-i împiedice pe oameni să facă ‘sharing’”, a mai spus părintele GNU.

Stallman susține că școlile ar trebui să îi învețe pe elevi să folosească doar programe de calculator libere, în loc să îi facă dependenți de produsele unor anumite companii.

“Școlile au datoria morală să predea doar software liber, în mod exclusiv. Iar acesta nu este doar un mod de a economisi niște bani, ceea ce uneori este, dar e un beneficiu secundar minor. Învățarea elevilor să folosească programe proprietare le implantează o dependență față de o anumită companie, fapt ce contravine misiunii sociale pe care o are școala. Toate școlile, toate instituțiile educative, trebuie să educe cetățeni buni, pentru o societate puternică, independentă, cooperantă și liberă. În folosirea computerelor, asta înseamnă educarea unor utilizatori capabi de software liber, pregătiți să trăiască liberi. Școlile trebuie să-i ajute pe oameni să fie puternici și independenți, nu să-i împingă spre dependență”

Urmăriți înregistrarea integrală a emisiunii în care a fost invitat Richard Stallman.
Această emisiune poate fi descărcată în format MP4 sau WEBM, și poate fi redistribuită sub licență Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs

Comentarii la :

http://www.nasul.tv/?p=32799

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *