Cum accesați un calculator cu Linux de pe un dispozitiv Android ?

 Aceia dintre Dvs. care aveți deja tablete sau telefoane Android veți dori, probabil, să le folosiți și pentru a accesa de la distanță un calculator care rulează Linux (în terminal, prin protocolul ssh).

Vă trebuie următoarele:

  • un client ssh pentru Android. Ca și client ssh pentru Android, recomand ConnectBot . În cazul în care caracterele sunt prea mici și nu pot fi citite (pe un ecran de telefon mobil), deschideți terminalul pe mașina de la distanță și setați numărul de linii și coloane la o valoare mai mică, de exemplu 60 x 14 (în loc de 80 x 25, cât pune, implicit, ConnectBot), apoi apăsați butonul Resize.
  • o tastatură Android care să permită nu numai scrierea cu diacritice (dacă este cazul), dar și combinații de taste cu CtrlAltsau Esc (de exemplu, combinația Ctrl-K X este folosită în editorul Linux joe pentru salvarea fișierelor, deci nu puteți folosi joe fără ea). Ca și tastatură completă, gen PC, vă recomand Hacker’s Keyboard . Setați limba română (Settings -> Languages and Input-> Romanian). Setați folosirea tastaturii Hacker’s Keyboard în loc de cea implicită, bifând-o în Settings -> Languages and Input.
  În modul Portrait (vertical), unde spațiul este redus, tastatura va semăna cu cea implicită, fără taste suplimentare (se poate scrie, totuși, cu diacritice, ținând apăsate tastele a, i, s, t, etc.)
  Răsturnând tableta sau telefonul în modul Landscape (orizontal), vor fi prezente și taste suplimentare gen CtrlEsc sau Alt, care se comportă ca o tastatură obișnuită de PC.
Publicat de 

Leave a Reply

Your email address will not be published.