Ceata pregătește manualul liber „Introducere în GNU/Linux”

La doar două săptămâni de la discuția despre manuale libere pornită de Iurie Nistor pe lista revistei Fii liber (al cărei redactator principal este) Ceata anunță că se pregătește pentru un nou proiect sub umbrela Editurii Cartea Liberă, de actualizare și traducere în română a manualului liber introductiv în GNU/Linux al academiei FTAGNU/Linux Basic.

Inițiativa le aparține contribuitorilor Sorin-Mihai Vârgolici și Tiberiu C. Turbureanu și a provocat o reacție de susținere în lanț pe lista principală a comunității Ceata. Victor Nițu din comunitatea Debian a marcat secțiunile ce trebuie aduse la zi pe tichetul asociat, iar prof. dr. Mihai-Stanislav Jalobeanu, organizatorul școlii de vară Informatică la Castel, s-a angajat să facă revizia tehnică a noii versiuni a manualului în engleză și a traducerii în română.

Ceata speră că editurile vor fi convinse de calitatea manualului liber și vor deveni interesate comercial să-l preia, eventual să-l modifice, să-l tipărească și să-l distribuie la nivel național. Publicul țintă al acestui manual este format din vorbitorii de limba română din mediile educațional și industrial.

Acest manual va fi oficial publicat de Ceata pe siturile cartea-libera.orgftacademy.org și wikibooks.org și va putea fi studiat, copiat, modificat și distribuit de oricine prin orice mediu, în orice scop, cu condiția păstrării licenței libere și a listei cu numele contribuitorilor.

Ceata se angajează și să întrețină traducerea (să corecteze greșelile semnalate, să o actualizeze în funcție de evoluția sistemului GNU/Linux, contribuind și mai sus, la manualul în engleză).

Ceata consideră acest proiect de prioritate maximă, pentru că în România se simte demult lipsa unui manual liber destinat începătorilor în GNU/Linux și cere ajutorul tuturor celor care susțin programele libere și educația să facă donații și contribuții pe conținut. Firma Agora Media și-a exprimat deja interesul să tipărească și să distribuie manualul.

Echipa își propune ca actualizarea variantei în engleză, traducerea în română și revizia tehnică să dureze în total 3 luni, iar în iunie să fie marea lansare.

Ca să se asigure că această carte va fi folosită, Ceata îi va invita pe profesorii care au colaborat de-a lungul timpului la proiectele educaționale derulate de comunitate să o studieze și eventual să o recomande elevilor și studenților, care o vor putea precomanda în curând.

După lansarea manualului la începutul verii, Ceata își propune să organizeze o școală de vară de predare după manual, sub forma unui proiect pilot. La această școală de vară sunt așteptați să se înscrie în special elevii și studenții care se pregătesc să urmeze un liceu sau o facultate în care se folosește GNU/Linux.

Editurile interesate vor avea timp să tipărească manualul (eventual forme modificate ale acestuia), în timp ce profesorii vor putea să studieze materialul în vară (disponibil electronic), așa încât la începutul anului școlar (în septembrie) elevii și studenții să-și poată cumpăra manuale tipărite.

Acesta nu este, însă, doar un proiect de traducere, ci și de completare și aducere la zi a manualului în engleză. Echipa din cadrul comunității Ceata va intra în curând în grupul din FTA care se ocupă de materialele academiei și va colabora cu membrii acestuia pentru redactarea unei noi versiuni a manualului „GNU/Linux Basic”.

Victor, după doar o săptămână de când se află pe lista comunității, arată că este foarte determinat să contribuie la acest nou proiect și explică care este planul său: „Mă ofer să contribui cu o actualizare în ceea ce privește sistemul Debian (trecerea de la 4.0 la 6.0+ este destul de semnificativă), dpkg, apt și alte ale lui, conform metodologiei propuse de conducătorul proiectului.”

Sorin, un alt membru dedicat proiectului, a tradus deja prefața și introducerea manualului și a creat undepozit de Git pentru contribuitori, folosind infrastructura proiectului Arcada pe care îl conduce. Acesta poate fi clonat cu comanda:

git clone git@git.cartea-libera.org:traduceri.git

Mai multe informații despre contribuțiile prin Git pot fi găsite în pagina de manual.

Cum poți ajuta acest proiect? Pentru început, promovând acest articol, realizând donații către Ceata și contribuind la actualizarea, traducerea sau revizia acestui manual liber! Nu ezita să contactezi echipa lăsând un comentariu în subsolul articolului sau la adresa traduceri@liste.ceata.org.

Leave a Reply

Your email address will not be published.